Interpreti arhiva 2004.-2012. · Pjevači · Yasushi Hirano

 

 
 

 

 

Yasushi Hirano

Bas-bariton

Bas-bariton Yasushi Hirano stekao je prvu glazbenu naobrazbu u Tokiju. Godine 2007. diplomirao je s najvišim ocjenama na Bečkom glazbenom sveučilištu. Među njegovim prvim nastupima ističe se onaj u Komornoj operi Schloss Rheinsberga gdje je pjevao ulogu Emirena u Händlovoj operi Ottone.

2006. debitirao je na Salzburgškome festivalu u praizvedbi Hans Werner Henzeove opere Gogo no Eiko - Das verratene Meer pod ravnanjem Gerda Albrechta. U sezoni 2007./2008. dobija angažman u operi u Grazu, gdje tumači, između ostalih, uloge Eremitena (Der Freischütz) i Samuela (Un Ballo in Maschera).

Godine 2008. nastupa kao  Phorbas/Pan u austrijskoj premijeri Marin Maraisove barokne opere  Alcione pod ravnanjem Lorenza Duftschmieda. Od sezone 2008./2009. postaje stalnim članom ansambla Bečke narodne opere, u kojoj nastupa kao Colline u operi La Boheme, Alidoro u Pepeljuzi, Sparafucile u Rigolettu, Zuniga u Carmen, Orator u Čarobnoj fruli i Bonza u Madama Butterfly. U ovoj je opernoj kući tijekom 4 sezone ostvario preko 150 nastupa.

Godine 2008., pod ravnanjem Nikolausa Harnoncourta, pjeva ulogu Glas Neptuna (Idomeneo), a 2011. ulogu Miche u Prodanoj nevjesti. U svom rodnom Tokiju debitira godine 2011. tumačeći ulogu Duha glasnika u operi Die Frau ohne Schatten. Uslijedila su gostovanja u Nürnbergškome narodnom kazalištu te na Poljskom glazbenom festivalu u Krakowu.

Uz karijeru opernog pjevača Yasushi Hirano nastupa i na koncertnom podiju. Do sada je nastupao u Italiji, Nizozemskoj, Srbiji, Češkoj, Japanu i Njemačkoj. Posebno uspješna bila su njegova gostovanja u Augsburgu u ožujku 2010., kada je uz pratnju Augsburgške filharmonije pod dirigentskom palicom Dirka Kaftana nastupio kao Mephisto u Schumannovim Scenama iz Goetheova Fausta. U lipnju 2011. godine pjevao je solo bas dionicu u Beethovenovoj 9. simfoniji u dvorani Bedřich Smetana u Pragu.

Yasushija Hirana uskoro očekuju ugovorena gostovanja na kojima će nastupiti kao Leoporello (Don Giovanni, 2012.), u ulozi Kralja u Aidi (2013.) u Tokiju te u Verdijevoj operi Alzira (koncertna izvedba) pod ravnanjem Gustava Kuhna u rujnu 2012.