Interpreti arhiva 2004.-2012. · Pjevači · Thomas Ruud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Thomas Ruud

Tenor

Thomas Ruud rođen je u Norveškoj, a svoja je prva glazbena iskustva stjecao pjevajući sa zborom dječaka sa kojima je nastupao 10 godina. Studirao je na Državnom sveučilištu za opernu umjetnost u Oslu, kao i kod poznatog tenora Jess Thomas.

Također je studirao kod Georga Buckbeeoma na Sveučilištu Pacific u Kaliforniji i kod Dietricha Schneidera u Münchenu.

Već na početku svoje karijere kao mladi tenor pjevao je iznimno široke repertoare na koncertima u Norveškoj. Na Međunarodnom Sandefjord opernom festivalu, kao i u operi Kristiansund te u Državnoj operi u Oslu ostvario je uloge poput Tamina, Rodolfa, Nanki Pooa (Mikado), talijanskog tenora u “Kavaljeru s ružom” i mnoge druge.

Ipak, do sada mu je najdraža bila uloga grofa Almavie u ‘’Seviljskom brijaču’’ koju je otpjevao više od 150 puta samo na početku karijere. Tijekom svoje karijere pjevao je i ulogu Turridu u ‘’Cavallerii Rusticani’’ te ulogu Nadira u ‘’Lovac na bisere’’ u australskoj operi. Debitirao je i sa ulogom Pollione u ‘’Normi’’ u koncertnoj verziji u New Yorku.

Od sezone 2004/2005 stalni je član Državne opere u Hannoveru. U Hannoveru je pjevao širok repertoar od Alfreda u ‘’La Traviati’’ do Il Duca di Mantova u ‘’Rigolettu’’, i to u preko 60 različitih repertoarskih izvedbi tijekom sezone. U siječnju 2006. debitirao je sa ulogom Cavaradossija u operi ‘’Tosca’’ u kalifornijskoj operi. Od sezone 2006/2007 biti će i član slavne državne opere Stuttgart.

Pjevati će Don Josea u operi ‘’Carmen’’. Nastupati će i kao Pinkerton u ‘’Madama Butterfl y’’, Stewa u ‘’Jenufi ’’ i Cavaradossi u operi ‘’Tosca’’.