Interpreti arhiva 2004.-2012. · Pjevači · Kirlianit Cortes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirlianit Cortes

Tenor

Mladi tenor Kirlianit Cortes studirao je glazbu u Havani na Teatro Nacional de Cuba i na Antioquiškom sveučilištu. 1998. godine dobio je prvu nagradu na natjecanju National Arts Competition Universidad del Valle, a 2002. godine je započeo je studij pjevanja na bečkome Sveučilištu glazbe i scenskih umjetnosti, gdje je magistrirao specijaliziravši se za lied i oratorij u klasu čuvene mezzosopranistice Marjane Lipovšek. Usavršavao se je u pjevanju i interpretaciji kod Ramona Detlef Scholza, Danaile Hristowe, Margarite Lilowe, Helene Lazarske, Doris Andrews, Gustava Marqueza, Emperatriz Figueroa, Patriciom Weise i Francisca Araiza. Njegov repertoar obuhvaća uloge kao što su Don Ramiro (La Cenerentola) Almaviva (Seviljski brijač), grof Alberto (L 'occasione fa il ladro), Florville (Il signor Bruschino), Dorville (La Scala di seta), Ernesto (Don Pasquale), Don Ottavio (Don Giovanni), Belfiore (La Finta giardiniera), Tamino (Čarobna frula), Ferrando (Cosi fan tutte) i Elvin (La Sonnambula).

Debitirao je u Kolumbijskoj operi u Bogoti pjevajući ulogu Borse u operi Rigoletto. Došavši u Europu, interpretirao je uloge Ernesta (Don Pasquale), dr. Stonea (u operi Gian Carla Menottija Help, Help, the Globolinks) i Ferranda (Cosi fan tutte) u Schönbrunnškome kazalištu; interpretacija Ferranda donijela mu je golem uspjeh i u Tirolu. Godine 2004. debitirao je u bečkoj Konzerthaus i Kammeroper tumačeći, uloge Lindora (La fedeltà Premiata) i Nencia (L 'infedelta delusa) koje su bile izvanredno dobro ocijenjene od strane kritike. Iste je godine pjevao ulog Gerarda u operi Gianni Schicchi, te debitirao kao Don Ramiro u La Cenerentola na Schärdingškom opernom festivalu, Austrija, u Kazalištu Morlachi u Perugi, u spoletskom Teatro Lirico i u tokijskoj koncertnoj dvorani Bunka Kaikan. Posebno se je istakao tumačeći Rossinijev repertoar: godine 2006. na Schärdingškom opernom festivalu pjevao je ulogu grofa Alberta u L 'occasione fa il ladro, te ulogu Florvillea u operi Il Signor Bruschino 2007. godine.

Godine 2006. Kirlianit Cortes debitirao je u bečkoj koncertnoj dvorani Musikverein pjevanjući tenora u operi Trouble in Tahiti L. Bernsteina, Belfiorea u La Finta giardiniera i Don Ottavia Don Giovanni u Šangaju. U Bečoj nacionalnoj operi debitirao je u ulozi Augustina Mosera u operi Nürnberški majstori pjevači R. Wagnera.

Godine 2007. pozvan je da nastupi u norveškoj Vest Norges Operi u ulozi Gosp. Gleatona u C. Floydovoj operi Susana, nakon čega prihvaća pozive da nastupi s nacionalnim simfonijskim orkestrom Cipra u Mozartovu Requiemu, te u Orffovoj Carmini Burani na otvaranju sezone 2008. Bogotske filharmonije pod ravnanjem Andresa Orozca.

U siječnju 2009. godine pjevao je ulogu tenora u oratoriju Mesija G.F. Händela u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina. U ožujku je s velikim uspjehom tumačio ulogu Florvillea (Il signor Bruschino) u dvorani Musikvereina u Grazu, a u svibnju je osvojio drugo mjesto na Europskom tenorskom natjecanju Jan Keapura u Poljskoj (koncert pobjednika prenosila je Poljska televizija).

U lipnju je dobio izvrske ocjene glazbenih kritičara za interpretaciju uloge Elvina u operi La Sonnambula V. Bellinija u Szczecinskoj operi (Poljska). Kirlianit Cortes će uskoro nastupiti u ulogama Dorvillea (La Scala di seta) u dvorani Musikvereina u Grazu, Amavive (Il Barbiere di Siviglia), Arlechina (I Pagliacci) i grofa Liebenskofa (Il viaggio Reims), snimiti ulogu Roberta u opereti Die Göttin der Vernunft za diskografsku tvrtku NAXOS, te sudjelovati u filmskom snimanju Erich Zeislerove opere Hiob.

Trenutno surađuje s uglednim dirigentima kao što su Leopold Hager, Gerhard Lessky, Giuseppe La Malfa, Michi Gaig, Andres Orozco, Francois Perre Descamps, Conrad Leitner i Christian Pollack i drugi.