Interpreti arhiva 2004.-2012. · Pjevači · Ferdinand Zovko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ferdinand Zovko

Bariton

Ferdinand Zovko rođen je u Bosni i Hercegovini. Svoje prvo glazbeno  obrazovanje stječe u Dubrovniku, u klasi profesorice Milke Padovan. Po završetku srednje škole, upisuje se na akademiju u Zagrebu, i postaje prvim učenikom prof. Vladimira Ruždjaka, gdje diplomira 1973. godine.  Nakon završetka studija u Zagrebu, magistrira na fakultetu Muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Biserke Cvejić, gdje je također bio prvim učenikom jedne velike umjetnice svjetskog glasa. Nakon završetka studija u Zagrebu, prvi  angažman dobija u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci, i odmah debitira s ulogom Silvija u operi „Pagliacci" R. Leoncavalla.  U Rijeci ostaje sve do 1976. godine, kako bi od tada pa sve do napuštanja operne scene 1993. godine, bio prvakom osječkog Hrvatskog narodnog kazališta. Osim što je bio prvak opere, bio je i profesor na Pedagoškom fakultetu, na odjelu Zagrebačke glazbene akademije od 1985. do 1993., a iste godine imenovan je doministrom za prosvjetu i kulturu Herceg Bosne.


Ferdinand Zovko, kao dramski bariton, a uz to i čisti verdijanac, s Verdijevim ulogama obišao je sve operne kuće u bivšoj Jugoslaviji, a gostovao je u mnogim gradovima Europe: Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Italiji, te u Litvi.
 Posebno su mu zapažene interpretacije vodećih baritonskih uloga u operama: „Madame Butterfly", „Don Pasquale", „Pikova dama", „Trubadur", „Krabuljni ples", „Rigoletto", „Tosca", „Eugenij Onjegin", „Cavalleria Rusticana", „Nabucco", „Ero s onoga svijeta", „Ljubav i zloba", „Ekvinocij"...

Do sada je dao preko sto dobrotvornih koncerata za branitelje i osobe s posebnim potrebama. Uz mnoge nagrade, koje je dobio tijekom svoje karijere, 1999. Proglašen je za neprofitnog menadžera godine Bosne i Hercegovine.
 Trenutno Ferdinand Zovko, osim koncertnog djelovanja, radi i kao docent na Univerzitetu Džemala Bijedića u Mostaru, na odjelu za glazbenu kulturu, te na odjelu za humanističke znanosti i na odjelu za glumu.