Interpreti arhiva 2004.-2012. · Pjevači · Dijana Hilje

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Dijana Hilje

Mezzosopran

Prvakinja opere HNK u Zagrebu. Rođena je u Dubrovniku, a diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Jedna je od vodečih mezzosopranistica u Hrvatskoj. Sudjeluje u izvedbama cijelog opernog repertoara u matičnoj kući, a kao gost nastupa u riječkoj, splitskoj i osječkoj operi.

Tijekom umjetničkog rada postupno se usavršavala u talijansko-francuskom opernom fahu. Tako je jedno od njenih najboljih ostvarenja i Dalila u operi “Samson i Dalila” Camille Saint-Saënsa. Od Dijaninih zapaćenijih uloga posebno treba izdvojiti: “Krunidba Popeja” (Ottavia) C. Monteverdija, “Orfej i Euridika” (Orfeo) C.W. Glucka, “Carmen” (Carmen) G. Bizeta, “Werther” Charlotte) J.Masseneta, “Capuleti i Montecchi” (Romeo) V. Bellinija.


Pjevačica je koja često pjeva uloge likova koje su , baš za njezin glas, pisali skladatelji hrvatske moderne opere (Kuljerić, Radica, Juranić, Belamarić…). »često gostuje kao operna i koncertna pjevačica u zemlji i inozemstvu; Boljšoj teatar u Moskvi, Theatre Municipale u Luxemburgu, zatim u Austriji, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji i dr. Stalni je sudionik Dubrovačkog međunarodnog festivala opernih arija…