Interpreti arhiva 2004.-2012. · Orkestar · Dubrovački simfonijski orkestar

 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dubrovački simfonijski orkestar

Dubrovački simfonijski orkestar oformljen je 1925. godine, pod nazivom Dubrovačka filharmonija. Prvim je koncertom ravnao poljski dirigent Tadeusz Sygietynski.

Godine 1946. orkestar mjenja svoj naziv i nastupa kao Gradski orkestar Dubrovnik. Od godine 1992. nosi naziv Dubrovački festivalski orkestar, a od godine 1995. nastupa pod svojim današnjim imenom.

Muzičari u orkestru akademski su glazbenici koji su znanje stjecali uglavnom na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a neki se potom usavršavali u Moskvi, Petrogradu i Parizu.

Brojni su nastupi orkestra u Hrvatskoj i u inozemstvu (europske zemlje i SAD). Repertoar koji orkestar izvodi na svojim nastupima sastoji se uglavnom od djela baroknih, klasičkih i romantičkih skladatelja.

Orkestar je nastupao uz brojne vrhunske dirigente I glazbenike kao što su Lovro pl. Matačić, Antonio Janigro, Zubin Mehta, Kiril Kondrašin, Ernst Märzendorfer, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Anton Nanut, Ivan Dražinić, Frano Krasovac, David Ojstrah, lord Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovič, Svjatoslav Richter, Henryk Szeryng, Uto Ughi, Christoph Eschenbach, Justus Frantz, Ivo Pogorelić, Stefan Milenkovich, Mischa Maisky, Jurij Bašmet, Julian Rachlin, Alun Francis i Michel Legrand. Sadašnji je šef-dirigent Orkestra Zlatan Srzić, a gost-dirigent Noorman Widjaja.