Interpreti 2013 · Pjevači · Rafael Alvarez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rafael Alvarez

Tenor

Tenor Rafael Alvarez rođen je u Mexico Cityju 1970. godine. Studirao je pjevanje i dirigiranje (1987. - 1995.) na Nacionalnom glazbenom konzervatoriju u klasi Antonija Lópeza i Yordi Ramira. U razdoblju od 1995. do 1996. predavao je na bečkoj Visokoj školi za glazbu. Debitirao je u ulozi Calafa u Puccinijevoj operi Turandot. Nakon toga potpisuje trogodišnji ugovor s Meksičkom narodnom operom i nastupa u ulozi Nemorina (Ljubavni napitak), Vojvode od Mantove (Rigoletto), Ferranda (Così fan tutte) i Almavive (Seviljski brijač). U peruanskom teatru Trujillo tumačio je uloge Alfreda (La traviata) i Edgarda (Lucia di Lammermoor). U studenome 1997. godine osvaja nagradu za najbolju interpretaciju na Pjevačkom natjecanju Carlo Morelli u Mexico Cityju.

Preselivši se u Beč, Rafael Alvarez postaje članom operne kuće Neue Oper Wien. Redovito sudjeluje na majstorskim tečajevima Ramóna Vargasa i Renate Scotto, a pohađao je i tečaj njemačkog lieda Zegera Vandersteena u opernom studiju SIVAM u Meksiku, te tečaj solo pjesme i oratorija koje su održali Thomas Kerbl i Althea Bridges u Linzu. Godine 2006. Rafael Alvarez pjevao je ulogu Michela u operi Julietta Bohuslava Martinůa i ulogu Ferranda u Così fan tutte na opernoj sceni Schlosstheatera u Schönbrunnu. Od 2007. godine redovito nastupa u Češkoj republici (u opernim kućama gradova Ústí nad Labem, Liberec, Prag i Olomouc). Gostovao je u Plovdivu u Bugarskoj, a 2008. po prvi put nastupio u ulozi Fausta u edinburgškoj Grand Opera.

Rafael Alvarez često gostuje u koncertnim produkcijama, a omiljena djela su mu Orffova Carmina Burana, Händelov Mesija i skladbe J. S. Bacha. Trenutno surađuje s vokalnim pedagozima Franciscom Gutierrezom, Alessandrom Pagliazzijem i Hughom Beresfordom, a od posebnog značaja za njegovu karijeru je suradnja s Bečkom državnom operom. Repertar Rafaela Alvareza obuhvaća preko 15 uloga, među kojima su, pored gore navedenih, uloge Radamesa u Aidi, Don Joséa u Carmen i druge). U sezoni 2010./2011. nastupit će u ulozi Jacopa Foscarija u novoj produkciji Verdijeve opere I Due Foscari koju je postavio Friedrich Haider u Slovačkom narodnom kazalištu u Bratislavi. Od godine 2009. Rafael Alvarez gostuje u Praškoj državnoj operi, u kojoj je do sada tumačio uloge princa u Dvořákovoj Rusalki, vojvode od Mantove u Rigolettu, Pinkertona u Madama Butterfly i u produkciji ove operne kuće pod naslovom Vivat Operetta!

U ljeto 2010. godine pridružio se je grupi solista Praške državne opere na turneji u Seoulu, tumačeći ulogu Don Joséa u operi Carmen, koja je izvedena u Seoulskom umjetničkom centru pod ravnanjem Jiří Mikule, na prvom Festivalu opere u Koreji. Nastupao je i na Dubrovačkom međunarodnom opernom festivalu, te surađivao sa slovačkim tenorom Peterom Dvorskyjem, s češkom sopranisticom Evom Urbanovom i s dirigentom Fridrichom Haiderom.

Tijekom proteklih godinu dana RafaelAlvarez nastupao je u Grčkoj, Švicarskoj

i Njemačkoj nastupajući u operama Tosca, Lucia di Lammermoor, der Freischutz i Vespri Siciliani.

 

Tijekom proteklih godinu dana Rafael alvarez nastupao je u Grčkoj, Švicarskoj

i Njemačkoj nastupajući u operama Tosca, Lucia di Lammermoor, der Freischutz i Vespri Siciliani.