Interpreti 2013 · Pjevači · Petra Alvarez Simkova

  

 

  

 

 

 

 

 

Petra Alvarez Simkova

Sopran

Sopranistica Petra Alvarez Simkova rođena je u Pragu. Studirala je pjevanje na konzervatoriju u Mantovi, Italija, i na bečkom Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti, te osvajala nagrade na međunarodnim pjevačkim natjecanjima.

Prva iskustva na pozornici ostvarila je u  bečkom kazalištu Theater an der Wien, gdje je kao solistica debitirala uz Placida Dominga. U istome je gradu nastupila na festivalu Klangenbogen kao solistica operne kuće Neue Oper Wien u suvremenoj operi Erika Hojsgaarda Don Juan vraća se iz rata. 2001. godine nastupila je na festivalu u Aix en Provenceu tumačeći ulogu lisice u operi Leoša Janáčeka Lukava lija (The Cunning Little Vixen). Nakon toga uslijedio je poziv iz domovine da pjeva Susannu u operi W. A. Mozarta Figarov pir, Violettu u Verdijevoj Traviati i Marie u Smetaninoj Prodanoj nevjesti.

Među brojnim ulogama u njezinu repertoaru ističu se Antonija u Offenbachovim Hoffmanovim pričama, Juliette u Martinůovoj Juliette, Gilda u Verdijevu Rigolettu, Mimi u Puccinijevom La Bohémeu, Nedda u Leoncavallovoj operi I Pagliacci, Franziska Cagliari u Straussovoj Bečkoj krvi, Sonja u Leharovome Careviću, Donna Anna u Mozartovu Don Giovanniju, La Gioconda u Ponchiellijevoj La Gioconda te Micaela u Bizetovoj Carmen.

Brojni glazbeni kritičari prozvali su je najboljim interpretatorom uloge Marie (Prodana nevjesta) u Narodnoj operi.

Među inozemnim koncertnim i opernim nastupima Petre Alvarez Simkove ističu se oni u Italiji, Srbiji, Francuskoj, Holandiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Austriji i Japanu.

Najnovije uloge u njezinu repertoaru su: Donna Anna u Mozartovu Don Giovanniju, Marguerite u Gounodovu Faustu, Tosca u Puccinijevoj operi Tosca, te Violetta u Verdijevoj La Traviata.