Interpreti 2013 · Pjevači · Maria Lyudko

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Lyudko

Sopran

Maria Lyudko jedna je od ponajboljih pjevačica današnjeg Sankt Peterburga. Oni koji su je slušali bar jednom nikada neće zaboraviti prelijepu boju njezinog baršunastog i blistavog soprana, duboku ekspresiju, te promišljenu i stilski besprijekornu interpretaciju.

Rođena u obitelji opernih pjevača, počela je učiti glazbu kao četverogodišnja djevojčica, a u osmoj je godini imala svoj operni debi s ulogom Slavuja u komičnoj operi Kvartet N. Bryanskyog. Završila je specijaliziranu glazbenu školu za nadarenu djecu, diplomirala muzikologiju i pjevanje na Konzervatoriju Rimski-Korsakov u Sankt Petersburgu, te stekla akademski stupanj doktora muzikologije.

Usavršavala je pjevanje na Akademiji Mariinskog kazališta i na Međunarodnoj Bachovoj academiji i pohađala velik broj majstorskih tečajeva. Voditelj je odjela za starorusku vokalnu glazbu. Njezina nadarenost, karizma i prekrasan glas višestruko su nagrađivani i okrunjeni pobjedama na brojnim natjecanjima u domovini i inozemstvu, kao što su Hans Gabor Belvedere u Beču, L. Sobinov u Saratovu i Romanciade u Moskvi. Nositeljica je odličja Počasni umjetnik Rusije.

Maria Lydko nastupala je u najprestižnijim glazbenim centrima u Rusiji i inozemstvu kao što su Mariinski kazalište u Sankt Petersburgu, Boljšojteatar u Moskvi, Komična opera u Berlinu Royal Concertgebouw u Amsterdamu, glazbene dvorane u Sankt Petersburgu i Moskovskom konzervatoriju, te Filharmonija Dmitri Šostakovič  i velika koncertna dvorana Oktiabrski u Sankt Petersburgu.

Repertoar Marie Lydko sastoji se od više od 30 opernih uloga kao što su Donna Anna (MozartovDon Giovanni), Anna Truelova (RakeovnapredakI. Stravinskog), Violetta i Nanetta (Verdijeve La TraviataiFalstaff), Euridice (GluckovOrfej) te labuđa princeza (Bajka o caru Sultanu Rimskog-Korsakova). Redovito sudjeluje na različitim međunarodnim festivalima, te izvodi kantate, oratorije i programe komorne glazbe. Diskografija Marie Lydko obuhvaća glazbene podloge za filmove i solo albume. Maria Lyudko nedavno je postala voditeljicom Odjela komornog pjevanja pri Sankt Petersburgškom državnom konzervatoriju. Među njezinim najnovijim interpretacijama su uloge Dorothy i Belinde u Michael Neimannovu Prolog u operi Didona i Enej Henryja Purcella.