Interpreti 2013 · Pjevači · Joanna Sperska

 
 
 
 
 

Joanna Sperska

Sopran

Joanna Sperska rođena je u Poljskoj, gdje pohađa glazbenu školu u Kwidzynu, a violinu počinje svirati od svoje šeste godine. Magistrirala je solo pjevanje na Glazbenoj akademiji Stanisław Moniuszko u Gdańsku 1994. godine, u klasi Zofije Janukowicz-Pobłocke. Za vrijeme studija bila je laureatom Drugog pjevačkog natjecanja Duszniki Zdrój, a osvojila je i prvu nagradu na pjevačkom natjecanju W. A. Mozart u Gdańsku. Nakon studija postaje članicom ansambla za ranu glazbu Cappella Gedanensis, specijaliziranog za repertoar koji se uglavnom sastoji od srednjevjekovnih, baroknih i renesansnih skladbi, s kojim nastupa diljem Europe (Njemačka, Belgija, Rusija, Danska, Norveška).

Nekoliko godina kasnije počinje nastupati u opernoj kući Opera Nova u gradu Bydgoszczu i Baltičkoj operi u Gdańsku. U isto vrijeme započinje suradnju s Odjelom za kulturnu promidžbu u Gdańsku, koja je rezultirala velikim brojem komornih i filharmonijskih koncerata u Poljskoj i inozemstvu, među kojima se ističu oni u Tunisu, Turskoj (Ataturk centar), Gruziji (Opera u Tbilisiju), Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini (Svečano otvaranje sarajevskog festivala Noći Baščaršije), Egiptu, Izraelu, Palestini, Francuskoj i Sloveniji. Joanna Sperska je nekoliko godina živjela u njoj posebno dragoj zemlji Hrvatskoj, nastupajući s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, na festivalu Poljski dani kulture Michael Rogowski, te na Međunarodnom dubrovačkom opernom festivalu (2004.-2012.).

U njezinoj bogatoj diskografiji ističe se nosač zvuka na kojem surađuje sa skladateljem Mikisom Theodorakisom, izvodeći jednu od glavnih uloga u njegovoj operi Dionisova preobrazba, a nastupa i na svjetskoj praizvedbi ove opere na festivalu Europski tjedan u Passau.

Od 2003. godine surađuje s nekolicinom njemačkih produkcijskih kuća i sudjeluje u europskim projektima kao što su Lloyd Webberov Fantom u operi te Mozartova Čarobna frula.