Interpreti 2013 · Pjevači · Joanna Dobrakowska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Joanna Dobrakowska

MezzosopranMezzosopran Joanna Dobrakowska  rođena je u Wroclawu, gdje je diplomirala s odličnim uspjehom na Muzičkoj akademiji kod Bogdana Makala. Dobila je stipendiju od Ministarstva kulture i austrijske vlade i nastavila je studij na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču kod Helene Lazarske.


U početku je najveći interes pokazala za interpretiranje oratorija, kantata i lirske glazbe, nastupivši na festivalaima (kao što su Vratislavia Cantans, Festival poljske glazbe u Krakowu, festival židovske kulture "Singer's Warsaw", Bachov Festival u Leipzigu, Journées Mozart u Lausanni, Schubert Festival u Steyru, Uckermärkische Musikwochen u Templinu, Eastern European Arts & Entertainment Expo u Tibilisiju), i na komornim koncertima u Portugalu, Francuskoj, Guadelupi, Sloveniji, Izraelu, Jordanu, Turskoj, Poljskoj i drugdje.


Proteklih je godina nastupala u brojnim kazališnim produkcijama. Debitirala je kao treća Dama u Čarobnoj fruli (Wroclaw Opera), a zatim je nastupala kao Don Ramiro u La Finta giardiniera (Schloßtheater Schönbrunn - Beč), Marcellina u Le nozze di Figaro (Bach Festival, Świdnica). Svoju suradnju s Krakovskom operom započela je 2007. godine, nastupivši kao Miss Eveline Huck i Molly Troodwood u opereti Karola Szymanowskog Lottery for Husbands or Fiancé No.69,, Jadwiga u Moniuszkovoj operi Haunted Manor, Louise u Pendereckovoj operi  Die Teufel aus Loudun, Zerline u Mozartovoj operi Don Giovanni, a u posljednje vrijeme i kao Suzuki u Puccinijevoj operi Madama Butterfly.


Tijekom svoje karijere nastupala je s mnogim izvrsnim umjetnicima kao što su Jacek Kaspszyk, Tadeusz Kozlowski, Jan Tomasz Adamus, Marek Toporowski, Łukasz Borowicz, Andrew Parrot, René Spalinger, Laurence Equilbey, Dalia Atlas, Mariusz Kwiecień, Olga Pasiecznik, Charles Daniels i drugi.

Nastupala je na svjetskim premijerama poljskih i inozemnih autora među kojima su najznačajnije Astraios od Johanna Doderera prigodom inauguracije Feldkirch Festivala 2007. godine, Szymanowskova opereta Lottery for Husbands or Fiancé No.69 na Festivalu poljske glazbe u Krakowu  2007.godine i na poljskoj premijeri “Can haven be void”? Elle Milch-Scheriff. Nedavno je gostovala u poznatoj pariškoj Salle Pleyel gdje je pjevala u Rahmanjinovu Sve noćnom bdijenju sa Zborom Eric Ericksson i Accentus, pod ravnanjem Laurencea Equilbeya. Joanna Dobrakowska pobijedila je na brojnim poljskim i međunarodnim vokalim natjecanjima.


Snimala je za radio i televiziju (TVP, PR, ORF, HR 1, NDR) te nekoliko nosača zvuka (glazba poljskih skladatelja 18. i 19. stoljeća u okviru ciklusa Jasnogórska Muzyka Dawna, Sve noćno bdijenje S. Rahmanjinova) te DVD  s operetom K. Szymanowskovskog Lottery for Husbands or Fiancé No.69).