Interpreti 2013 · Pjevači · Georg Lehner

 

 

 

 

 
 

Georg Lehner

Bariton

 

Nakon završetka studija oboe (koncertna diploma) u Grazu kod prof. Turetscheka i višegodišnjeg angažmana kao oboist sa Bečkim simfoničarima i Bečkom filharmonijom, Georg Lehner odlučuje se baviti pjevanjem. Upisuje studij na Sveučilištu za glazbu i primjenjenu umjetnost u Beču kod Hilde Rössel-Majdan i Waltera Berry.

Nastupao je u poznatim opernim kućama Beča, Ženeve i Rima. U Madridu je sudjelovao u nekoliko televizijskih produkcija. U ulozi pjevača opera, opereta, lieda i oratorija ovaj je lirski bariton nastupao u Japanu, SAD, Južnoj Americi i Europi. Kao gost uglednih festivala (npr. Rockport Festival komorne glazbe, Mozartovi tjedni u Salzburgu, Holstein Festival u Schleswigu, Salzburški Festival) Georg Lehner je pjevao na večerima lieda, u misama i oratorijima.

Nastupao je u Bachovoj Muci po Mateju sa Bochumskim simfoničarima, u Brahmsovu Requiemu s Baroknim ansamblom bečkih simfoničara, te u Eliasu na Haydnovim festivalskim tjednima u dvorcu Esterhàzy u Eisenstadtu. Na poziv Vatikana, u prosincu 2005. godine pjevao je u Mozartovoj Krunidbenoj Misi u Rimu.

Godine 2006. sudjelovao je u velikoj turneji novogodišnjih koncerata po Švedskoj (Stockholm, Göteborg, Malmö…), pjevao ulogu Isusa u Bachovoj Muci po Mateju u Bečkoj udruzi glazbenika i u Mozartovu Requiemu na otvaranju Haydnovih festivalskih tjedana u dvorcu Esterhàzy u Eisenstadtu.

U Bečkoj nacionalnoj operi Georg Lehner pjeva od sezone 2008. kao Fiorillo (Seviljski brijač) i kao Dancairo (Carmen). U ljeto 2010 nastupio je u ulozi ministra (Bečki duh) na Luisenburg Festivalu u Njemačkoj. U rujnu 2010. očekuje ga nekoliko nastupa na Međunarodnom festivalu Haydn u Eisenstadtu, a godine 2011. sudjelovat će u Fledermaus turneji (Frank) po Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji i Danskoj.

2012. godine nastupao je na manifestaciji Schubertiaden zajedno s Angelika Kirchschlager, Birgid Steinberger i Norbert Ernst u Beču u ulozi organizatora i pjevača.