Interpreti 2013 · Orkestar · Simfonijski orkestar

 
 
 
 

Simfonijski orkestar 

Simfonijski orkestar opere i baleta Albanskog narodnog kazališta osnovan je godine 1950. zajedno s albanskom filharmonijom. Članovi orkestra glazbenu su naobrazbu stjecali u osnovnim i srednjim glazbenim školama, u puhačkom vojnom orkestru, a potom i na umjetničkoj školi Jordana Misje. Orkestar je najprije nastupao na koncertima albanske filharmonije, da bi 1953. godine postao dijelom opere i baleta Albanskog narodnog kazališta.

Od samog su početka članovi orkestra intenzivno sudjelovali u glazbeno-scenskom programu kazališta. U godinama koje su uslijedile orkestar je primao nove članove koji su glazbenu naobrazbu stjecali na konzervatorijima u Pragu Leipzigu, Sofiji i na Tiranskom državnom konzervatoriju (otvorenom 1961.). Orkestar je dao velik doprinos izvođenju djela domaćih ali i inozemnih skladatelja.

Njegov prvi dirigent bio je Mustafa Krantja, a nakon njega orkestrom su dirigirali Rifat Teqja, Simon Gjoni, Ermir Krantja, Fiqiri Kraja, Bujar Llapaj i Edmond Doko. Orkestar je s izuzetnim uspjehom održao velik broj koncerata, te surađivao s brojnim albanskim i stranim dirigentima, instrumentalistima, pjevačima i plesačima, što je naišlo na izvrstan prijem domaće i inozemne glazbene kritike.

Od 1992. godine orkestar započinje seriju zapaženih turneja po Kini, Italiji, Francuskoj, Turskoj, Grčkoj, Makedoniji, Kosovu, itd., te promovira velik broj solista, talentiranih instrumentalista i komornih glazbenika.

U bogatom arhivu Albanske radiotelevizije posebno mjesto zauzimaju tonski zapisi i filmska glazba koje je ovaj orkestar snimio. Uz djela albanskih skladatelja kao što su Zadeja, Zoraqi, Daija, Harapi, Ibrahimi, Dizdari, Peçi i Laro, orkestar s velikim uspjehom izvodi i skladbe najvećih skladatelja simfonijske glazbe Mozarta, Beethovena, Brahmsa, Dvořáka, Haydna, Wagnera, Čajkovskog, Orffa i Straussa, ali i operni te koreografski repertoar domaćih i stranih skladatelja.

Nakon demokratskih promjena koje su se dogodile u Albaniji, velik broj članova orkestra živi i radi u inozemstvu, a zamijenili su ih većinom mladi glazbenici. Simfonijski orkestar opere i baleta Albanskog narodnog kazališta, koji se danas sastoji od 60 albanskih glazbenika, višestruko je nagrađivan za svoja izuzetna umjetnička dostignuća.