Interpreti 2013 · Instrumentalisti · Marcin Kozieł

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcin Koziel

Pianist

Marcin Koziel rođen je u poljskom gradu Gdansku, gdje je na Akademiji za glazbu diplomirao glasovir u klasi Waldemara Wojtala. Danas živi i radi u Beču, gdje je od 2003. do 2008. godine studirao glasovirsku pratnju na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u klasi Davida Lutza, te korepeticiju za pjevače na konzervatoriju Privatuniversität u klasi Kristin Okerlund.

Kao pratitelj na glasoviru Marcin Koziel nastupa diljem Europe u brojnim filharmonijskim i opernim kućama poput onih u Istanbulu, Ljubljani, Sofiji, Bukureštu, Beogradu, Tbilisiju, Kišinijevu, Tel Avivu, Skoplju, Zagrebu i Dubrovniku.

Nastupa uz brojne poljske operne i pop pjevače, ali i s brojnim inozemnim umjetnicima kao što su Daniela Fally, Angelika Kirchschlager, Malin Hartelius i Matjaz Robavs.

Marcin Koziel pratio je na glasoviru pjevače na brojnim pjevačkim natjecanjima, među kojima su:

Ada Sari u Nowy Saczu, Robert Schumann u Zwickau, Maria Callas Grand Prix u Ateni, Belvedere u Beču, Moniuszko u Varšavi i Paderewski u Bydgoszczu na kojem je u više navrata osvojio nagradu za najbolju izvedbu.

Posljednjih godina surađuje s brojnim uglednim glazbenim pedagozima kao što su Helena Lazarska, Gerhard Kahry, Francisco Araiza i Rudolf Piernay, te pohađa njihove majstorske tečajeve u Salzburgu, Melku, Krakowu, Lubostronu, Lubecku i Varšavi.

U svojstvu glazbenog direktora i korepetitora sudjelovao je u projektima: Čarobna frula (turneja po Japanu, 2006.), L'enfant et les sortilèges (Theater Akzent, Beč, 2006.), Stara cura i kradljivac  (Osnabruck, 2006.), Ifigenija na Tauridi (Stadttheater Vienna, 2007), Šišmiš (Festival Y. Menuhina u Gstaadu, 2008. i u Comödie teatru, Nürnberg, 2009.), Homburgški princ (Theater an der Wien, 2009), Elektra (Teatr Wielki, Varšava, 2010.), Jakob Lenz (Varšava, 2011.), Medeamaterial (Varšava, 2012.) i Premijera (Theater an der Wien, 2012.).

Kao veliki zaljubljenik pjevanja, Marcin Koziel je pohađao satove pjevanja kod Haline Mickiewiczowne i Helene Lazarske. Pjevao je u ansamblu Cappella Gedanensis i u Glazbenom teatru u Gdynji, a od 2003. godine član je Zbora Festivala Schleswig-Holstein, s kojim je nastupao  u brojnim koncertnim dvoranama Europe, Južne Amerike i Azije.

Od ožujka 2010. vodi odjel korepeticije na bečkom Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti, a od 2012. godine djeluje kao korepetitor Ansambla mladih pri kući Theater an der Wien.

Stalni je suradnik Dubrovačkog međunarodnog opernog festivala, na kojem nastupa od njegova osnutka.